Η Google, από τον Απρίλιο του 2015, έχει συμπεριλάβει στον αλγόριθμο κατάταξης (page rank algorithm) των websites έναν επιπλέον παράγοντα που ελέγχει αν η ιστοσελίδα είναι φιλική σε κινητές συσκευές (mobile-friendly). Με άλλα λόγια, σχεδιάστηκε ώστε τα websites που είναι φιλικά προς τις κινητές συσκευές να εμφανίζονται υψηλότερα στις λίστες κατάταξης των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Σύμφωνα με την Google, «η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τις αναζητήσεις σε όλες τις γλώσσες και σε όλον τον κόσμο και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα αναζήτησης».

Οι φιλικές, προς στις κινητές συσκευές, ιστοσελίδες εκτός από την θετική αξιολόγηση της Google, επιτυγχάνουν κάτι εξίσου σημαντικό, βοηθούν τους επισκέπτες να βρουν τις πληροφορίες που αναζητούν ασχέτως της συσκευής που χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο.

Τι σημαίνει mobile-friendly

Στις μέρες μας, η εξάπλωση των κινητών συσκευών (smartphones, tablets) είναι ραγδαία, συνεπώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν για την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.

Οι ιστοσελίδες που κατασκευάζονται μόνο για επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν εμφανίζονται σωστά στις οθόνες των κινητών συσκευών οι οποίες είναι πολύ μικρότερες. Ακόμα και αν εμφανίζονται υπάρχουν προβλήματα, δηλαδή ο επισκέπτης αναγκάζεται να σύρει οριζόντια το κείμενο (δεξιά ή αριστερά) για να διαβάσει όλη την πρόταση ακόμα και να το μεγεθύνει γιατί δεν είναι ευανάγνωστο, το μενού της ιστοσελίδας μπορεί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της εμποδίζοντας την εμφάνιση των σημαντικών πληροφοριών, κ.α.

Στην κατασκευή ιστοσελίδων η ενσωμάτωση της λειτουργίας mobile-friendly βελτιστοποιεί την χρήση τους στις κινητές συσκευές. Σύμφωνα με την Google μια ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται φιλική στις συσκευές κινητών όταν πληροί τα παρακάτω τέσσερα κριτήρια:

• Αποφεύγει λογισμικό που δεν είναι συμβατό με τις κινητές συσκευές, όπως Flash
• Το κείμενο που εμφανίζεται είναι ευανάγνωστο χωρίς να χρειάζεται μεγέθυνση
• Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι προσαρμοσμένο στο μέγεθος της οθόνης ώστε ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να το μετακινεί οριζόντια για να το διαβάσει
• Οι σύνδεσμοι είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να μπορούν να πατηθούν εύκολα

Γιατί είναι απαραίτητο το mobile-friendly website

Βελτιώνει την κατάταξη του website στις μηχανές αναζήτησης
Η Google ισχυρίζεται ότι «οι χρήστες θα βρίσκουν ευκολότερα υψηλής ποιότητας περιεχόμενο σε ιστοσελίδες που έχουν βελτιστοποιηθεί για τις συσκευές τους».
• Αυξάνεται η επισκεψιμότητα του
Έρευνες έχουν δείξει ότι το ¼ των αναζητήσεων πραγματοποιούνται από κινητές συσκευές.
Εμπειρία χρήστη
Διευκολύνοντας τον επισκέπτη να πλοηγηθεί στο website όποια συσκευή και αν χρησιμοποιεί εξασφαλίζεται η επάνοδος του.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η σπουδαιότητα του να είναι ένα website φιλικό στις κινητές συσκευές (mobile-friendly) είτε πρόκειται για ενημερωτικό site (portal), είτε για παρουσίαση εταιρίας, είτε για ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop).

Μπορείτε να ελέγξετε αν το site σας είναι mobile-friendly πληκτρολογώντας το URL του στην σελίδα Mobile-Friendly Test της Google.

Φόρμα επικοινωνίας
Αν το website σας δεν είναι mobile-friendly, επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε την προσαρμογή του.
Φόρμα επικοινωνίας